Windenergie

De groene Windenergie is goed voor ons allemaal. Dat we zijn voorzien van stroom in huis en elders is voor ons al vrijwel vanzelfsprekend.

WindenergieStroom is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Hoe deze stroom wordt opgewekt staan we echter vrijwel niet bij stil. Voor een groot deel wordt stroom namelijk nog opgewekt uit niet milieu vriendelijk processen, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen.

Olie, aardgas en steenkool worden gebruikt om energie op te wekken. Door deze stoffen te verbranden ontstaat er warme lucht die wordt opgevangen en omgezet naar stroom.

Stroom kan ook worden opgewekt door gebruik te maken van een windmolen om windenergie te produceren. Dit is een proces dat steeds meer aandacht krijgt binnen het opwekken van energie in Nederland.

Hieronder is meer informatie te vinden over het opwekken van energie d.m.v. wind in Nederland.

Windenergie opwekken met windmolens

Wanneer je door Nederland rijdt, zie je overal wel een windmolen staan. Als je door het binnenland rijdt, zie je verschillende weilanden vol staan met windmolens die vele huishoudens voorzien van energie.

Momenteel zijn de windmolens al verantwoordelijk voor 4,5% van de elektriciteit in Nederland. In de toekomst kan dit verder groeien naar 50%.

Nederland is namelijk een zeer geschikt land om energie op te wekken met een windmolen. We beschikken over een vlak land dat zich dicht aan zee bevindt.

Hierdoor zijn windmolens beter in staat om de wind op te vangen. Om een windmolen te laten werken is een windkracht tussen de 3 en 9 nodig. Een te lage windkracht is niet in staat om de wieken van de windmolen te laten draaien.

Om aan de Europese voorwaarden voor duurzame energie te voldoen wordt er de komende jaren steeds meer aan windenergie gewerkt. Daarbij zal voornamelijk aandacht worden besteedt aan windenergie op zee.

Het vermogen van een windmolen voor windenergie.
Een moderne windturbine heeft al een vermogen van tussen de 2.000 en 3.000 Megawatt. Hiermee kunnen maar liefst 500 tot 2.000 huishoudens worden voorzien van energie.

OffShoreDe doelstelling is dat windenergie rond 2050 verantwoordelijk zal zijn voor 40 tot 50% van de totale energie in Nederland. Hierbij zal voornamelijk de windenergie op zee worden gestimuleerd de komende jaren.

Een windmolen heeft namelijk het nadeel dat het veel ruimte in beslag neemt en voor geluidsoverlast kan zorgen.

Er moet genoeg ruimte zijn tussen de windmolens om de wieken goed te laten draaien. Door windenergie op zee te laten plaatsvinden is er geen last van ruimtegebrek of geluidsoverlast.

Shares